Ιστορία του 3ου Δημοτικού  Σχολείου

Διδακτήριον

  Η  ανέγερσις τούτου ήρχισε το έτος 1930 επερατώθη το έτος 1932. εκ πόρων του ταμείου Εκ/κής Προνοίας Χανίων και κρατικής  αρωγής παρά των θέσιν Πεδίου του Άρεως. Το κτίριον ανηγέρθη διώροφον σχήματος (πι) με΄εξ (6) αιθούσας διδ/λίας λιαν ευρυχώρους, γραφείον και διάδρομον.

Επί του α΄ ορόφου του κτιρίου εστεγάσθη το 3ον Δημοτικόν Σχολείον Χανίων, εις δε τον β΄ όροφον το 4ον Δημοτικόν Σχολείον Χανίων, όπου και στεγάζεται και μέχρι σήμερον.

  Έχει αρκετόν αύλιον χώρον, κοινό μετά του 3ου Δημοτικού Σχολείου, αποχωρητήρια, χωρισμένα εις αρρένων, με τρεις (3) θέσεις και θηλέων με πέντε (5) τοιαύτας. Έχει κοινήν υδραυλικήν εγκατάστασιν μετά του 3ου Δημοτικού Σχολείου, χωριστήν δε ηλεκτρικήν και τηλεφωνικήν τοιαύτην. Έχει μάλλον ανεπαρκή χώρον δισ το μάθημα της Γυμναστικής και την τέλεσιν των Γυμναστικών επιδείξεων.

Στερείται σχολικού κήπου, ελλείψει χώρου. Εις τον αύλιον χώρον υπάρχουν περί τα δέκα (10) μεγάλα καλλωπιστικά δένδρα (ακακίες, πασχαλιές και εις φοίνιξ).

Ο αύλιος χώρος των συστεγαζομένων 3ον και 4ον Δημοτικών Σχολείων δεν είναι επισήμως διαχωρισμένος. Κοινή όμως συμφωνία των Σχολείων από παλαιότερον έκαστον Σχολείον χρησιμοποιεί κατά τα διαλείμματα κ.λ.π. εκδηλώσεις το ήμυσι του αυλείου χώρου.

Επί τησ Β-Δ πλευράς του αυλίου χώρου κατά την Γερμανικήν κατοχήν (1941-1944) οι Γερμανοί ανήγειρον κτίριον προς στέγασιν διφόρων υπηρεσιών αυτών. Μετά δε την αποχώρησιν των Γερμανών εις το κτίριον τούτο εστεγάσθη η Επιθεώρησις Δημοτικών Σχολείων της Α' Περιφερείας Χανίων και μέχρι του έτους 1950 οπότε